Batı Sanatından İkonografik Yorumlar

Üniversitemiz öğretim üye, öğrenci ve idari personeline açıktır. Katılımcılara katılım belgesi verilecektir. Katılım için kayıt olmak gereklidir. Kayıt için aşağıdaki linke tıklayıp Üniversitemiz Teams hesabınızla oturum açınız. Kaydolduktan sonra seminer gün ve saatinde aynı linke tıklayarak Teams üzerinden toplantıya katılabilirsiniz:

https://events.teams.microsoft.com/event/b0304d26-d36d-48bd-9e56-ba581226f304@2e5ef873-cd9e-46cc-8b8a-b7e460c7d578

Kayıt ve katılım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için "Kayıt ve Katılım Sunusunu" inceleyebilirsiniz.

 

Özet:

Bir sanat eserinden tat alınması, alımlayıcısı tarafından onun algılanmasıyla/anlaşılmasıyla  doğru orantılıdır. Kuşkusuz sanat yapıtlarının kavranmasını sağlayan çeşitli kriterler vardır. Eseri, oluştuğu dönemin tarih, kültür ve beğeni koşulları içinde değerlendirmek bu kriterlerin bazılarıdır. Batı sanatında yer alan eserlerin çoğu, kültürel ve tarihsel ortamları içinde anlaşılmaktan önce, işledikleri konu bakımından açıklanmak ve anlaşılmak durumundadırlar.

 Batı Sanatı tarihi boyunca sanatçılara konu malzemesi olmuş geleneksel kaynaklar vardır. Yunan- Roma mitolojisi, Kitab-ı Mukaddes (Tevrat, İnciller), Aziz/Azizelerin yaşamıyla ilgili kaynaklar bunların başlıcalarıdır. Konusunu bu kaynaklardan alan eserleri (resim, heykel) değerlendirebilmek için ikonografik çözümleme yapmak gerekir. Çünkü bir eser kutsal bir metne dayanıyorsa, aynı konu yüzyıllar boyunca aynı simgelerle temsil edilmiştir.

Bu sunumda, Hz. İsa’nın yaşamını konu alan resim örnekleri üzerinden ikonografik çözümleme yapılacaktır. İkonografide, Hz. İsa siklusu üç dönemden oluşmaktadır; doğumu, mucizeleri ve çektikleridir. Zaman sınırlılığı göz önüne alınarak, çok kapsamlı olan bu siklustan belli başlı örnekler verilecektir.

 

 

Öğr. Gör. Dr. Nermin TANBUROĞLU

Öğrenim Durumu: Lisans – Hacettepe  Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü

Yüksek Lisans - Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı (Kapadokya Bölgesi Göreme Vadisinde Bulunan Karanlık Kilise Duvar Resimleri)

Doktora – Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler  Enstitüsü Sanat  Tarihi Anabilim Dalı  (Adan’da Yapı Toplulukları ve Şehrin Gelişimi)

 

İDARİ GÖREVLER:

Ç.Ü GSF Grafik Bölümü Başkanı  (2019)

Ç.Ü Sağlık,Kültür  ve Spor Daire Başkanlığı GO Kulübü Danışmanı (2017 devam ediyor)

Ç.Ü Kadın Sorunları  Araştırma ve Uygulama Merkezi Akademik Kurulu Üyesi (2019 devam ediyor)

Ç.Ü Cinsel Taciz ve Cinsel Saldırıya Karşı Destek Birimi Kurulu Üyesi (2022 devam ediyor)

 

BİLİMSEL ETKİNLİKLER:

II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi Bilim Kurulu Üyesi (2018)

“Adana’da Bulunan Ramazanoğulları Dönemi Türbeleri” . Bildiri II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi- Adana (2018)

“Adana’da Beylikler ve Osmanlı Dönemi Yapı Toplulukları”. Konuşma. Ç.Ü Türkolji Araştırmaları Merkezi (2019)